Pismo roditeljima

Život i studij u inozemstvu često je izazovno, ali i neprocjenjivo iskustvo. Kao roditelj, prirodno je da ste uzbuđeni što će Vaše student imati priliku za ogroman akademski i osobni razvoj. Unatoč tome, razumijemo da istovremeno postoje brige i pitanja oko izazova koji su pred Vama.

Međutim, MOLIM VAS NEMOJTE BITI U OVOM PROCESU ANGAŽIRANI VIŠE OD SVOG STUDENTA – tako samo odmažete svom studentu – imajte na umu da kada vaš student ode na studij neće biti vas da mu pomažete i onda će biti daleko teže ako nije bio samostalan tijekom ovog procesa!!!

Univerziteti u Velikoj Britaniji uvelike su posvećeni sigurnosti i dobrobiti studenata. Njihovo osoblje i profesori čine sve što je u njihovim mogućnostima kako bi podržali studente i pripremili ih kako bi čim lakše i bezbolnije uspjeli u njihovoj novoj životnoj i kulturnoj okolini.

Ovo uzbudljivo putovanje počinje sa samom željom i odlukom o odlasku na studij u inozemstvo, a nastavlja se s prikupljanjem informacija, savjetovanjem, predajom obrasca za prijavu, te prolaskom kroz intervjue i sve potrebne testove.

Kulturološki šok

Mi prepoznajemo važnu ulogu koju ste imali u odluci Vašeg studenta da započne akademsko multikulturalno putovanje. Želimo da nastavite podržavati Vašeg studenta dok počinje učiti o novim kulturama i načinima života i svijetu odraslih općenito. Studenti često otkriju da njihova nova okolina nije točno ono što su očekivali. Ponekad ispadne da je bolje, a ponekad i lošije od njihovih očekivanja.

Ovo se općenito naziva “kulturološkim šokom” i kao roditelj Vi ćete često biti savjetnik dok Vaš student nastoji prihvatiti novonastale promjene i adaptirati se u svoju novu okolinu. Studenti mogu biti više zbunjeni i emocionalno rastrešeni dok su u inozemstvu, pogotovo u samim početcima. Tako npr. danas možete primiti sretan telefonski poziv, a već sutradan vrlo tužan e-mail.

Navikavanje na novi način života može biti teško i potrebno je neko vrijeme da bi se osjećali ugodno. Važno je da obitelj i prijatelji razumiju kako je ovaj proces nešto sasvim normalno i da bi trebali podržavati svoje studente u ovom periodu.

Obrnuti kulturološki šok

Dolazak kući može biti jednako težak kao i odlazak. Primjetit ćete da se Vaš student promijenio i razvio kao osoba. Ovo posebice vrijedi za studente koji su u inozemstvu proveli godinu dana ili više. Bit će potrebno neko vrijeme da se ponovno adaptiraju i pojedinci se mogu osjećati frustrirano zato što su iskusili toliko puno, ali kod kuće je sve ostalo isto. Očekujte da Vaš student iskusi određenu dozu zbunjenosti i širok raspon emocija. Budite strpljivi i dajte im neko vrijeme da podijele priče i uspomene s njihovog životnog putovanja i sve će biti u redu vrlo brzo.

Znamo da Vas kao roditelja brine i financijski dio ove lijepe priče, pa Vas molimo da pogledate informacije vezane uz financijska pitanja.

Također Vas molimo da imate na umu da će Vašem budućem studentu trebati Vaša financijska podrška u samom početku, trebat će im novac za put, smještaj i životne troškove minimalno prva 3 mjeseca dok se ne adaptiraju i počnu sami zarađivati za svoje životne potrebe. Najvažnije je da im date do znanja da ste uvijek tu za njih i da je cijeli ovaj poduhvat proizvod vašeg zajedničkog dogovora i odluke, ali kao što sam rekla na početku, sam proces prepustite njima!

Pozivamo Vas također da se priključite našoj Facebook grupi – Grupa za roditelje.
Ovdje s drugim roditeljima možete podijeliti svoja iskustva, korisne informacije, strahove, brige, ali i biti jedni drugima podrška dok pripremate svoje studente za avanturu života! 🙂