Motivacijsko pismo

Pisati o sebi nije jednostavno. Još kada ti na neki način budućnost ovisi o tome, zastrašujuće je. Motivacijsko pismo je vrlo važno jer time predstavljaš sebe stranom sveučilištu i pokazuješ im zašto bi trebali izabrati baš tebe naspram drugih. Vrlo je bitno da napraviš plan i prvu skicu te da zatim posvetiš dovoljno vremena za pisanje.

Pripremili smo nekoliko jednostavnih uputa, primjere motivacijskih pisama naših studenata te na dnu stranice se nalaze linkovi koji vam svakako mogu biti od koristi tokom pisanja.

 • Motivacijsko pismo može sadržavati maksimalno 4,000 znakova (uključujući razmake), unutar 47 linija teksta.
 • Bez obzira na koliko sveučilišta se prijavljujete, pišete samo jedno motivacijsko pismo! Tako da nemojte navoditi ime fakulteta nego pišite općenito – “I am interested in your university…”
  Također, ne navoditi naziv smjera, već samo područje interesa (društvene znanosti, ekonomija, umjetnost…).
 • Raspitajte se o sveučilištima/smjerovima koji vas zanimaju. Potražite informacije na web stranicama. Pokušajte saznati koje točno vještine pojedino sveučilište traži od svojih budućih studenata.
 • Napiši listu stvari koje želiš uključiti u svoje pismo.
 • Važno je cijelo vrijeme imati na umu da PREDSTAVLJAŠ SEBE. Nikako nemoj kopirati tuđa motivacijska pisma! Pročitaj druge radove samo da vidiš kako bi to trebalo izgledati. Ali, koristi svoje riječi! Prijava za britanska sveučilište ide preko Internet portala UCAS tako da se plagijat može vrlo lako detektirati i ne tolerira se. Nemoj se dovoditi u situaciju da zbog lijenosti ili trenutnog nedostatka kreativnosti izgubiš mogućnost studiranja. Ovo je vrlo važno jer i tokom samog studija, svi radovi koje ćeš predati će biti testirani za plagijat.
 • Evo i službeno upozorenje sa stranice UCAS-a:

  Samo budi svoj i prenesi to na papir/ekran 🙂
 • U uvodu kratko predstavi sebe i svoje područje interesa. Započni pismo s nečim što će zaintrigirati čitatelja da nastavi čitati.
 • U glavnom dijelu trebaš „kupiti“ čitatelja. Kreni s tim zašto te zanima to što te zanima, otkud ti dolazi motivacija za to. Što te točno zanima u vezi smjera. Zato je bitno da prvo pročitaš što više i o sveučilištu i o samom smjeru, da dobiješ sliku o tome što točno nude svojim studentima. Izrazi svoj entuzijazam, pokaži strast. Ovo je ono što će ih okupirati – tvoje motivacije i želja za radom. Budi autentičan!
 • Ono što će te istaknuti od ostalih studenata je tvoje iskustvo. Napiši sve što smatraš da je bitno i relevantno za buduće studiranje. To može biti radno iskustvo, volontiranje, natjecanja, sportske aktivnosti, dodatne edukacije, obrazovanje koje imaš… Pokaži zašto ti je to bitno. Nemoj samo nabrojati iskustva nego konkretno pojasni što si naučio/la iz toga te koje vještine si razvio/la (npr. organizacijske i komunikacijske vještine, time management, multi tasking…).
 • Pojasni kako ti studiranje na tom sveučilištu može pomoći s tvojom budućom karijerom – koji su tvoji planovi i želje za budućnost, kako se ovaj studij uklapa u to i zašto je bitan.
 • Važno je da onda dodaš i osobnu notu – koji su tvoji hobiji, što te zaokuplja u slobodno vrijeme. Nemoj nabrajati sve što ti padne na pamet. Izaberi par stvari koje stvarno predstavljaju tebe i tvoj karakter.
 • U zaključku u par rečenica sumiraj sve što je već rečeno.
 • Provjeri gramatiku, spelling, strukturu pisma i bilo bi super da daš nekome od prijatelja/obitelji/profesora da pročitaju prije nego što predaš pismo u konačnici.
Korisni linkovi za pisanje motivacijskih pisama

UCAS – writing personal statement
UCAS – personal statement, FAQ
Personal statements for postgraduate applications