Studentski zajam i financijski savjeti

MoneySavingExpert odlična je web stranica na kojoj možete pronaći brojne savjete, vodiče, alate i tehnike za uštedu novca. Također možete pronaći detaljne informacije o studentskom zajmu, uvjetima otplate i novosti.

Studentski zajam nije kredit, već posudba koja se mora vraćati ukoliko su nakon završetka fakulteta ispunjeni određeni uvjeti. Studentski zajam tretira se kao ugovor a ne kao kredit ili porez.

 • Iznos koji ćete morati vraćati ovisi o tome koliko ćete zarađivati nakon fakulteta.
 • Za studentski zajam mogu se prijaviti svi full-time i part-time studenti iz Velike Britanije i država članica Europske Unije, za preddiplomski i diplomski studij. Studenti započinju s otplatom zajma najranije u TRAVNJU NAKON ZAVRŠETKA fakulteta ukoliko se zaposle i zarađuju više od novčanog praga koji iznosi £25,725 godišnje.
 • S otplatom zajma započinjete ukoliko zarađujete više od £2,144 mjesečno ili £494 tjedno (£25,725 godišnje prije poreza) i to 9% od iznosa koji premašuje zadani prag. Od 6. travnja 2020. taj prag će se povisiti na £26,575 godišnje. Rata za studentski zajam odbija se mjesečno s plaće (rad u UK).
 • Za diplomske studije prag iznosi £21,000 godišnje, £1,750 mjesečno ili £404 tjedno i otplaćuje se 6% od iznosa iznad zadanog praga.
 • Ukoliko se zaposlite izvan Velike Britanije dužni ste dostaviti podatke o dohotku u Student Loans Company, te će oni izračunati mjesečnu ratu za otplatu zajma, ovisno o državi u kojoj radite. Ukoliko ne dostavite podatke SLC vam može naplatiti fiksnu ratu koja će biti daleko viša od stvarne rate koju morate platiti. Zajam je ugovor koji se ne prekida odlaskom iz Velike Britanije.
 • Ako zarađujete manje od novčanog praga niste obavezni vraćati zajam.
 • Nakon 30 godina, bez obzira jeste li ga otplaćivali ili ne, zajam se briše. Zajam možete otplatiti i ranije, no pretplata se ne preporuča jer u tom slučaju možete biti u gubitku, s obzirom da mnogi neće otplatiti dug u potpunosti prije brisanja.

Korisni linkovi
https://www.gov.uk/government/organisations/student-loans-company
https://www.moneysavingexpert.com/students/postgraduate-loans/
https://www.moneysavingexpert.com/students-variant/
https://www.gov.uk/student-finance
https://media.slc.co.uk/sfe/1920/ft/sfe_terms_and_conditions_guide_1920_o.pdf

Tips&Tricks za uštede tijekom studiranja u Velikoj Britaniji
 • Porezne olakšice: Council Tax porez je na imovinu i plaćaju ga svi koji žive u Velikoj Britaniji, pa tako i podstanari. Ako ste redoviti student koji živi sam ili s drugim studentima, ne morate plaćati porez. Ako živite s osobom ili više njih koji nisu studenti vi ste izuzeti iz poreznog računa. Raspitajte se kod vašeg lokalnog vijeća koje porezne olakšice su vam dostupne.
  https://www.moneysavingexpert.com/reclaim/council-tax-bands-change/#discounts
 • Potpore na fakultetu: Provjerite ako vaš fakultet dodjeljuje jednokratnu novčane potpore za nove studente, ili stipendije za odličan uspjeh u prethodnoj godini, kao i smanjenje školarine u slučaju nastavka studiranja na diplomskoj razini.
 • Studentski bankovni račun: Razne banke nude različite pogodnosti za otvaranje studentskog računa. Provjerite koje sve usluge nude banke i odaberite račun gdje ćete imati najviše koristi ovisno o vašim potrebama.
  https://www.moneysavingexpert.com/students/student-bank-account/
 • Zajam za diplomski studij: Zajam za diplomski studij isplaćuje se studentu na račun, a ne fakultetu kao za prediplomski studij. Racionalno raspolažite novcem jer njime morate platiti tri rate školarine za studij. Poslužite se brojnim savjetima i alatima za izradu budžeta: UCAS Hub, UCAS Calculator
  https://www.ucas.com/budget-calculator
 • Jeftinija kupovina: Stranica s popustima za studente Unidays besplatna je za korištenje i pruža studentima niz tekućih popusta na svojoj web stranici. Za prijavu će vam trebati aktivna .ac.uk adresa e-pošte.
  https://www.myunidays.com/HR/en-GB/account/log-in
 • Studentski popusti: Uvijek tražite studentske popuste kad ste vani. Oni često nisu oglašeni ali ih dosta dućana nudi. Obično ćete trebati studentsku iskaznicu sa fotografijom (ili osobnu iskaznicu).
 • Besplatan Microsoft Office: Većina studenata s akademskom adresom e-pošte mogu dobiti Microsof Office paket i druge proizvode besplatno. Kako biste provjerili ako vam je dostupan Microsoft paket upišite svoju akademsku adresu e-pošte na Office stranici. Zatražit će prijavu putem internet portala vašeg fakulteta, a ako ispunjavate uvjete bit ćete preusmjereni na stranicu na kojoj možete preuzeti softver.
 • Isplanirajte vaš budžet: Zlatno pravilo: Nikada ne trošite više od svog prihoda.
 • Uštedite na troškovima struje i vode: Isključite svjetla kad napuštate prostoriju, koristite žarulje koje štede energiju, odmrznite hladnjak i provjerite da nije previsoko namješten, ne ostavljajte električne aparate u stanju pripravnosti. Provjerite sa najmodavcem ako je račun za vodu uključen u najamninu. Ako nije, provjerite na stranici https://www.moneysavingexpert.com/utilities/cut-water-bills/#hikes koliki račun možete očekivati.
 • Besplatno savjetovanje: Studiranje i promjena mogu biti stresno razdoblje. Mnoga sveučilišta nude besplatne usluge savjetovanja studenata. U vašem studentskom savezu potražite koje su vam zdravstvene i savjetodavne usluge na raspolaganju.

Korisni linkovi
Popis studentskih zborova
Planer budžeta
Studentski popusti
Savjeti za jeftiniju kupovinu u supermarketima
Kuponi s popustima u supermarketima
Popis besplatnih muzeja i galerija
Kartica za studentski popust
Popis jeftinijih putnih karata
Savjeti pri najmu stana