Školarine

Štoviše, ako se odlučite na ovaj korak, financiranje vašeg studija može biti FINANCIJSKI jednako ili ČAK JEFTINIJE od studiranja u Hrvatskoj.

Da, školarine u Velikoj Britaniji su vrlo visoke, međutim njihova vlada ima sistem koji provjereno funkcionira već godinama i zbog tog blagodatnog sistema studiranje u Velikoj Britaniji nije samo privilegija imućnijih obitelji ili bogatih pojedinaca.

Zahvaljujući tom sustavu dodiplomski i diplomski studij u Velikoj Britaniji si može priuštiti svatko tko to stvarno želi!!!

Općenito, postoji 5 uobičajenih načina kako studenti financiraju svoj studij (ponekad ih je moguće i kombinirati):

  • Vlastita investicija (ušteđevina)
  • Pomoć roditelja
  • Posao uz studij
  • Uzimanje pozajmice
  • Dobivanje subvencije ili stipendije

Za detaljnije informacije o plaćanju školarine u Velikoj Britaniji pogledajte sljedeći ovaj video:

Od akademske godine 2016/2017 britanska vlada je omogućila pozajmice za troškove školarine i za diplomske studije. Studentski zajam za diplomske studije 2019/20 u Velikoj Britaniji se odobrava za maksimalni iznos od £10,609.

Ukoliko cijena za Master program prelazi taj iznos, razliku cijene plaća student. Ovo se odnosi na sve znanstvene i istraživačke smjerove, svih disciplina u full-time programu!

Maksimalni dozvoljeni iznos pozajmice je £10,609 ali student sam odlučuje koliko želi pozajmiti i za što će koristiti taj novac (školarina, životni troškovi). Zajam će biti isplaćen u tri rate tokom akademske godine, direktno na UK bankovni račun studenta. Prva isplata će biti nakon što fakultet potvrdi da student pohađa studij.

Kao i u slučaju pozajmica za preddiplomske studije, studenti će početi otplaćivati zajam tek nakon što budu zarađivali više od £25,000 godišnje.

Otplata iznosi 6% od razlike iznosa koji premašuje prag od £25,000 godišnje.

U slučaju da se zajam ne uspije otplatiti u periodu od 30 godina nakon dobivanja diplome, ostatak duga se briše i oslobođeni ste daljnjeg plaćanja.

U slučaju odustajanja od studija student vraća samo iznos koji mu je uplaćen do trenutka odustajanja. Otplata tog iznosa ide na isti način kao i za punu pozajmicu (6% od iznosa koji premašuje prag od £25,000 godišnje).

Studenti koji već imaju student loan za dodiplomske studije u Velikoj Britaniji također imaju pravo na i na ovaj loan.

VIŠE INFORMACIJA

www.ucas.com/postgraduate/postgraduate-fees-and-funding
www.gov.uk/funding-for-postgraduate-study
www.studentfinancewales.co.uk/
www.thestudentroom.co.uk/student-finance/
www.thecompleteuniversityguide.co.uk/student-loan-repayment-calculator
www.student-loan-calculator.co.uk/