Česta pitanja

 • Tko si može priuštiti studiranje u zemljama sa znatno višim standardom od našeg?

  Zahvaljujući činjenici da je Hrvatska nedavno postala članicom EU naši studenti imaju jednaka prava i pogodnosti kao i studenti koji su rođeni u dotičnim zemljama, dakle imaju prava na besplatno školovanje, razne oblike stipendija i studentske zajmove po iznimno povoljnim uvjetima, naravno to ovisi od države do države (za detalje vidi Financije).

  Bitna činjenica jest da je u bilo kojoj od ovih zemalja najnormalnije da studenti rade i sami sebe uzdržavaju tijekom svog školovanja, a s obzirom da je sam način školovanja bitno drugačiji od ovog našeg nije nikakav problem kombinirati studiranje i rad.

 • Kolike su mi šanse da pronađem studentski posao i u kojem roku?

  Ovo također ovisi od države do države iako za sada sve ukazuje na činjenicu da je najlakše pronaći posao u UK, prvenstveno iz razloga jer je ponuda poslova dosta velika, ali i činjenica je da većina naših studenata jako dobro govori engleski jezik i samim time je puno lakše, dok se u ostalim zemljama očekuje od studenta da nauči i lokalni jezik, budući da je većina studentskih poslova orijentirana na uslužne djelatnosti.

  Međutim, važno je napomenuti da potražnja posla ovisi i o samom studentu, o tome koliko je marljiv, snalažljiv i ambiciozan. Za one koji se potrude posao je moguće pronaći unutar maksimalno 3 mjeseca.

 • Kako ću kombinirati obaveze na fakultetu i posao?

  Opet je bitno napomenuti da osobna organizacija vremena je od krucijalne važnosti, ali savladavanje toga je ujedno i neprocjenjiva životna škola. Međutim većina sveučilišta ima nastavu do maksimalno 25 sati na tjedan, a neki čak 15 sati tjedno, što uistinu ostavlja jako puno prostora i vremena za pisanje radova i projekata ali i rad. Ukoliko student radi između 20 i 30 sati na tjedan može zaraditi sasvim dovoljno da pokrije svoje mjesečne potrebe uključujući stanovanje, hranu i ostalo.

  HINT: iako studentski poslovi u ovim zemljama mogu biti vrlo dobro plaćeni, ne zaboravite da ste došli s primarnim ciljem kvalitetnog studiranja.

 • Nisam siguran da je moj engleski jezik dovoljno dobar da bi me uopće primili.

  Ma koliko mi mislili da govorimo loše ili nedovoljno dobro, vjerujete da djeca i mladi iz Hrvatske govore puno bolje taj isti engleski nego što su svjesni, puno bolje od većine djece iz drugih zemalja koje će tamo susresti. Također ono što je bitno jest da velik broj sveučilišta prihvaća razinu engleskog B2 što je kod nas 4 u srednjoj školi iz engleskog jezika. Svi trebaju položiti neki od priznatih testova za engleski jezik prilikom upisa (ovisi od sveučilišta), međutim svi oni koji su bili ili će biti na testu Državne Mature su u stanju položiti te tražene ispite.

 • Nisam među najboljim učenicima i ne vjerujem da će moje ocjene biti dovoljne za upis.

  Prvenstveno se gledaju Motivacijsko pismo i rezultati testa iz engleskog jezika, međutim ocjene nisu toliko bitne (ovo jako varira od sveučilišta do sveučilišta i od samih smjerova) ali što se ocjena tiče prihvaćaju se završne ocjene od 2,5 – 5.

 • Državna Matura je uvjet za upis na strana sveučilišta.

  NE! Državna Matura NIJE uvjet za sve univerzitete, tome u prilog svakako ide i činjenica da naši maturanti trogodišnjih strukovnih škola mogu direktno bez 4-tog stupnja i mature upisati dvogodišnje studije u UK!
  Za sve učenike srednjih strukovnih škola ukupan prosjek se uzima od 2 ocjene sa svjedodžbe o završnom radu (izrada i obrana) + Državna Matura.

 • Što ako se prijavim, dobijem mjesto ali se ipak predomislim?

  Baš ništa. Jedino bi bilo jako lijepo od vas da u tom slučaju javite sveučilištu da ste odustali kako bi vaše mjesto dodijelili nekome drugom. Nema nikakvih “penala”. Pa čak i ako odete, ali vam se iz nekog razloga ne sviđa i želite se vratiti kući nikakve strašne posljedice vas neće snaći, a vjerujem da će vas roditelji primiti nazad 🙂

 • Kolike su mi šanse da se zaposlim u struci nakon završetka studija u zemlji u kojoj studiram?

  Šanse su ogromne, budući da zemlje kao što su UK, Danska, Nizozemska i Švedska pomno planiraju potrebni kadar i produciraju onoliko radne snage koliko im je potrebno unutar određenog sektora gospodarstva. Šanse za zapošljavanje su u svakom slučaju puno veće nego kod nas. Statistika iz UK govori da je zaposlenost nakon BA diploma 87%.

  Još jedna zabluda koja je usko vezana uz ovu je ta da naši studenti poučeni iskustvom ovdje misle da s diplomom stručnog ili sveučilišnog prvostupnika ne mogu ništa posebno napraviti i da je magisterij na neki način obavezan, međutim veliki postotak studenata u ovim zemljama se ne odlučuje odmah nakon prvostupanjske diplome za magisterij, već prvo se zaposle u struci i rade 2-3 godine pa tek onda upisuju magisterij uz rad ukoliko je magisterij ono što stvarno žele.

 • Prestar/a sam za upisati studij i krenuti ispočetka.

  Ovo je naravno individualna procjena, ali za one koji bi htjeli novu priliku ili početak i imaju minimalno 18, a maksimalno 65 godina mogu upisati fakultet bez ikakvih problema.

 • Kada trebam početi s planiranjem ako namjeravam studirati u inozemstvu?

  S planiranjem nikad nije prerano započeti. Istražite sveučilišta, programe i gradove čim je prije moguće i pažljivo odaberite. Ako ste zainteresirani za sveučilišta po Europi, trebali biste se odlučiti 6-9 mjeseci prije nego što predavanja započnu. Također, postoji mogućnost da se prijavite nakon službenih rokova za prijavu, ali u tom slučaju morate biti svjesni da program koji vas zanima već može biti popunjen.

 • Mogu li se prijaviti dok sam još na zadnjoj godini dodiplomskog studija ili u završnom razredu u srednjoj školi?

  Da, svakako! Ako ste još u školi ili na predavanjima i ne posjedujete još Maturu ili završnu diplomu potrebnu za prijavu, svejedno predajete prijavu prije nego što primite potrebnu diplomu.
  Možete se prijaviti ako ste zadnji razred srednje škole ili ako ste već završili srednju školu. Programi dostupni na našoj web stranici su za one koji žele studirati u inozemstvu s ciljem dobivanja Bachelor ili Master diplome.

 • Gdje ću biti smješten/a?

  Naši studenti većinom žive u privatnom smještaju JER JE SKORO DUPLO JEFTINIJE od studentskih domova, naši studenti se dogovore i zajedno iznajmljuju stanove/kuće, ali ako želite imate i opciju studentskih domova. Što se tiče studentskih domova za prvu godinu studija sveučilišta obično pomažu u traženju ovakvog smještaja i garantiraju vam mjesto.

 • Što je 'top-up course'?

  "top-up" programi su namjenjeni studentima koji su dobili Fda/Fdsc diplomu i žele nastaviti svoj studij kako bi dobili i BA diplomu (Bachelor’s degree). Također je pogodna i za studente koji su završili prve dvije godine preddiplomskog studija. Na kraju zadnje godine (final year) ili "top-up" programa studenti dobivaju BA diplomu od sveučilišta na kojem su pohađali taj program.

 • Koja je razlika između Fda (Foundation Degree) i BA diplome?

  Fda je stručna kvalifikacija predstavljena od strane UK vlade godine 2001 godine vrlo je slična kao AP diploma u Danskoj ili Associate’s Degree u SAD-u, a danas u UK ima isti level kao i HND (Higher National Diploma), slično kao nekada naša viša škola. Programi obično traju dvije godine i prate skoro jednak program kao i BA programi, samo ne idu toliko u dubinu materije.

  Svatko tko se odluči za Fda smjer, tj. za dvogodišnji studij bez ikakvih problema može nastaviti još jednu godinu (tzv. Top Up Year) do BA diplome i naravno po želji ići idalje do MA diplome. Prednost koju ima Fda diploma jest da nakon dvije godine dobivate certifikat i zvanje, ali ako ste upisali trogodišnji smjer BA pa odustali nakon dvije godine nemate pravo na nikakvu diplomu.

  Sve diplome su sa državnih sveučilišta i kao takve su priznate gdje god je Engleska priznata kao država 🙂

 • Što znači 'sandwich course'? (ponegdje možete sresti i termin 'placement')

  "Sandwich course" je četverogodišnji smjer u kojem studenti uzimaju jednu godinu za rad u industriji područja koje i studiraju. Ta godina je najćešće nakon 2. godine studija.
  Ovako studenti imaju mogućnost da stečeno znanje i vještine primjene u praksi. Mnogi studenti odabiru ovakav način studiranja zato jer žele steći kombinaciju iskustava s predavanja i posla.