Stella Glavina

Zašto si odabrala studirati u inozemstvu i zašto si odabrala upravo taj fakultet?

Oduvijek sam znala da želim otići van i iskusiti nove stvari, kulture, živjeti u naprednijem svijetu. Razmišljajući između Kanade i UK, odabrala sam ostati na kontinentu kako bih mogla lakše doći doma. Na NTU sam dospjela kroz clearing, nakon malo poteškoća na maturi, i ne mogu bit zadovoljnija što je ispalo kako je. Super mi je gdje jesam.

Kako si se osjećala pri dolasku u stranu zemlju i na odabrani fakultet?

Isprva je bilo vrlo uzbuđujuće i zbunjujuće. Pogotovo prvih par tjedana, ima se toliko za obaviti; otvoriti bank account, obaviti cijeli taj Fresher’s week. Ali vrlo brzo se sve normalizira, stvorite si neku svoju rutinu i onda vam je sve lako.

Koji moduli/ kolegiji/ predmeti su ti najzanimljiviji i zašto?

Najviše volim predmete vezane uz genetiku. Količina genetike koju učim na svom smjeru je fantastična, radilo se o genetici ljudskih bolesti, o općenitim sistemima koje organizam koristi za proizvodnju proteina ili modificiranju bakterija i mikroorganizama za ljudsku upotrebu, stvarno učim toliko mnogo o tome što me zanima.

Što možeš reći o opremljenosti fakulteta i eventualnim dodatnim koristima ili sadržajima koje kao student imaš na raspolaganju?

Isprva sam bila šokirana s pomanjkanjem nastave. Dolazeći iz Hrvatske gdje je nastava od 8 ujutro do 2 popodne pet dana u tjednu, sada imam predavanja 3 dana u tjednu. Komplicirana matematika ili veliki dio fizike nisu nešto što će mi mnogo trebati, ono što je za mene važno ukomponirano je u predavanja koja već imam, bez nadugog i naširokog curriculuma koji mi zapravo ničemu ne služi. Ali zato također imam dodatke kao što su programiranje (koje se zapravo puno koristi u genetici) i slično.
Da ne zaboravim da NTU isto nudi i opciju odlaska na placement year, tj. godinu dana rada u industriji, kako bi povećali naše šanse zaposlenja nakon faksa. Ja već sljedeće godine idem u Španjolsku gdje ću raditi u laboratoriju na detektiranju novih gena vezanih uz rak pluća i mogućnosti upotrebe tog znanja u terapiji. Nešto što će ne samo poboljšati moje šanse u budućnosti, nego i meni pružiti priliku da iz prve ruke iskusim što želim raditi u budućnosti.
Također, sam kampus i opremljenost na fakultetu je visoko iznad mojih prvih očekivanja. Laboratoriji su vrhunski opremljeni. Knjižnica radi 0-24 sedam dana u tjednu. Mogu čak besplatno iznajmiti laptop na kampusu ako mi se ne da nositi svoj. Profesori su izuzetno ljubazni i spremni pomoći u svakom trenutku, bilo tijekom nastave, preko e-maila ili u privatnosti. Studenti imaju i besplatne doktore, te mnogo stvari o kojima studenti u Hrvatskoj uglavnom mogu samo sanjati.
Socijalni život je također vrlo razvijen. Svaki dan u tjednu kroz cijelu godinu ima nešto organizirano gdje se može družiti, isprobavati nove stvari. Preko 100 society-a i sportskih klubova nude nešto za svakoga, bila to košarka, rugby, pole dancing, cocktail society, vegan and vegetarian society, rock society, nema čega nema. A čak iako nema, vrlo je jednostavno organizirati svoj vlastiti society ili event uz podršku University-a.

Da li misliš da si napredovala u osobnom i akademskom smislu od početka studija?

Definitivno vidim pozitivne promjene na sebi nakon ove dvije godine. Napokon oblikujem nekakvu sliku o svojoj budućnosti, što želim u životu i kako to postići i osjećam se sigurnom i pripremljenom da to mogu.
Također, mislim da sam i ja mnogo odrasla i osamostalila se. Kada sam prvi put došla, radila sam samo kratke jednostavne ljetne poslove, jedva da sam znala nešto skuhati, nikad u životu nisam uključila veš mašinu. Ali naučila sam, nisam imala koga da to čini umjesto mene. Sad čak volim nalaziti nove recepte, radim 3 posla istovremeno, platim si stan i hranu i još imam i vremena i energije i novaca da se družim s ljudima, počastim se i imam život i prijatelje.

Da li si se osjećala dobrodošlo na fakultetu i gradu u koji si došla?

Da, već prvi tjedan mi koji smo došli iz Hrvatske (tada nas je bilo samo 9) smo se našli, upoznali, družili. Na fakultetu, Fresher’s Week služi upravo tome. Sedam dana evenata, programa i događanja kako bi novi studenti međusobno upoznali i pronašli ljude sličnih interesa.

Na koji način dobivaš i da li dobivaš podršku od profesora na fakultetu i ostalih zaposlenika?

Profesori ovdje su fantastični. Svi su vrlo visoko obrazovani i imaju iskustva u industriji. Izuzetno su ljubazni i spremni pomoći, tijekom nastave, preko e-maila ili u privatnosti. Doista pokazuju da smo ovdje mi studenti na prvom mjestu i da nas pripremaju za što bolju budućnost.

U čemu najviše uživaš živeći u gradu u kojem boraviš?

Obožavam to što Nottingham ima neku svoju osobnost. Povijest i legende (npr. Robin Hood), stara arhitektura grada koji se sa svojih 300,000 stanovnika doista ne čini toliko velik i zastrašujući. Centar grada je pun trgovinica, barova, pubova.

Kakav savjet bi dala budućim studentima koji planiraju krenuti tvojim stopama?

Da se ne boje prići ljudima i pitati za pomoć, pogotovo od nas ostalih Hrvata, tu smo da si pomognemo. Ali također, nemojte se ušuškati u sigurnost nas domaćih, gurajte se upoznati različite ljude iz Engleske i drugih zemalja, samo tako možete doista iskusiti tu internacionalnost koju ove zapadnjačke zemlje nude. Naći ćete svoju grupu ljudi.