Stefan Lončar

Zašto si odabrao studirati u inozemstvu i zašto si odabrao upravo taj fakultet?

Imao sam priliku i rekao zašto ne. Iskreno, nisam znao zašto sam napustio sve u Hrvatskoj i došao u UK, ali onda sam na uvodnom predavanju prve godine čuo jednu rečenicu i znao da sam zato došao. Rečenica je bila „I would rather regret things that I have done, than ones that I did not.“

Kako si se osjećao pri dolasku u stranu zemlju i na odabrani fakultet?

Uzbuđen, sretan, tužan, u strahu. Emocije preplave osobu prije odlaska, ali onda kad dođeš u UK i vidiš da je stvarno super (osim vremena haha) sve postane rutina.

Koji moduli/ kolegiji/ predmeti su ti najzanimljiviji i zašto?

Iskreno sve mi je zanimljivo. Imao sam tu sreću da sam baš odabrao ono sto me zanima. Moj smjer se sadrži od matematike, statistike, financija i ekonomije te mi se svi dijelovi sviđaju. Profesori su savršeni, bas osjećaš da si kolega s njima. Faks je jedan mali „paradise“. A ono što je najbitnije je da se vidi gdje novac odlazi, odlazi u naše obrazovanje.

Na koji način se tvoje studiranje u inozemstvu razlikuje od tvog prijašnjeg sustava školovanja?

Ma sve je drugačije. Imamo app za faks, profesori su odlični i baš su kao kolege, faks mi je oko 16 sati tjedno (što je čak i puno), stignem sve uz faks (trening, posao, izlasci). Kada dođeš u UK na faks iz Hrvatske to je kao da si žedan našao oazu u Sahari.

Što možeš reći o opremljenosti fakulteta i eventualnim dodatnim koristima ili sadržajima koje kao student imaš na raspolaganju?

Stalno se nešto gradi. Faks je proglašen kao „University of the year“. NTU Sport je odličan, od teretane, facilitya, staffa itd. Imamo preko 3000 računala na raspolaganju sa svim potrebnim softwerima i imamo APP za faks!!!

Da li misliš da si napredovao u osobnom i akademskom smislu od početka studija?

Naravno. Smatram da svoj potencijal nikada ne bih ostvario u Hrvatskoj, a sada sam u procesu. Najveća razlika između fakulteta u Hrvatskoj i UK je što su prihvatili tehnologiju i što imaju više novaca koji se koristi na pravim mjestima.

Da li si se osjećao dobrodošlo na fakultetu i gradu u koji si došao?

Bilo je teško u početku jer nikoga nisam znao (ja sam dio generacije pionira iz Hrvatske na NTU), ali kasnije sve dođe na svoje.

Na koji način dobivaš i da li dobivaš podršku od profesora na fakultetu i ostalih zaposlenika?

Svi profesori su na raspolaganju, može ih se bilo kada kontaktirati. Imamo poseban mail preko kojeg se komunicira sa profesorima. Voljni su se naći i van radnog vremena kako bi objasnili potrebno. Čak i tijekom praznika, ako želis, naći će se s tobom i sjediti koliko god je potrebno dok se problem ne riješi.

U čemu najviše uživaš živeći u gradu u kojem boraviš?

200 Degress, Wired i Spoons, kafići sa dobrom i jeftinom kavom. Savršeno mjesto za druženje. Tu se naša ekipa iz Hrvatske skupi i onda kreću višesatne kave na koje Englezi nisu navikli. Naravno, razgovor uvijek krene ovako: „Faks je top, ali vrijeme brate…“

Kakav savjet bi dao budućim studentima koji planiraju krenuti tvojim stopama?

I would rather regret things that I have done, than ones that I did not.