Monika Matošević

Zašto si odabrala studirati u inozemstvu i zašto si odabrala upravo taj univerzitet?

Odabrala sam studirati u inozemstvu i na ovom univerzitetu zato što ovakvu priliku nisam našla u Hrvatskoj. World Performance je smjer koji postoji samo u Engleskoj i koji te uči o kulturama i tradicijama iz cijelog svijeta(performansi, glumci, prakticioneri, teatar, film, ples, glazba) . Naravno da ne možemo pokriti znanje cijelog svijeta, ali zato ti otvara put da sam kreneš u istraživanje nakon što si zagrebao površinu.

Kako si se osjećala pri dolasku u stranu zemlju i na odabrani fakultet?

Pri dolasku u stranu zemlju i na fakultet osjećala sam strah, uzbuđenost i sreću u isto vrijeme. Strah jer dolazim u nepoznato potpuno sama, uzbuđenost i sreću jer napokon idem raditi ono što volim, upoznati nove ljude i započeti novi život, život koji sam oduvijek htjela imati.

Koji moduli/ kolegiji/ predmeti su ti najzanimljiviji i zašto?

Najzanimljiviji predmeti ove godine su mi bili Music i World Theatre Studies. Pretežito zato što su mi predstavljali najveći izazov. Uz njih sam pobijedila puno strahova, uključujući pjevanje na mikrofon, sviranje instrumenata kao što su turski bubanj Darbuka, Kongos, Clave, plesanje Afričkog plesa, učenje Kapoeira-e, Navarasa-e i dobivanje samopouzdanja.

Na koji način se tvoje studiranje u inozemstvu razlikuje od tvog prijašnjeg sustava školovanja?

Moje studiranje sada se razlikuje u tome što su profesori pristupačniji. Uzimaju si vremena da te upoznaju i pomognu ti koliko god mogu, ako imaš bilo kakav problem uvijek su tu da ti daju savjete.

Što možeš reći o opremljenosti univerziteta i eventualnim dodatnim koristima ili sadržajima koje kao student imaš na raspolaganju?

Smatram da University of Essex puno ulaže u opremljenost univerziteta. Business studenti imaju veliku dostupnost kompjuterima i tehnologiji općenito kako bi im pomogla sa njihovim projektima. Nursery smjer ima repliku bolničkih soba, uređaja i svega ostaloga što ide sa tim smjerom u sklopu zgrade. Isto tako vrijedi i za Health smjer. East15 ima veliki pristup studijima i teatru. Također tu je i Forum. Mjesto na kojem se nalazi knjižnica sa velikim odabirom knjiga, pristup kompjuterima za studente ali isto tako i građane te studentski servis. Student Union je mjesto gdje se studenti okupljaju za vrijeme ručka ili slobodnog vremena. Oni pružaju studentima reducirane cijene hrane. Ali isto tako i zabavu, od stolnog nogometa do video igrica. Jednom u dva mjeseca organiziraju Open Mic Night gdje studenti mogu izraziti svoje talente.

Da li misliš da si napredovala u osobnom i akademskom smislu od početka studija?

Definitivno mislim da sam napredovala otkako sam došla ovdje i to u svakom smislu. Smatram da sam naučila puno o svijetu, o ljudima i o različitim kulturama i osjećam se puno bogatije zbog toga.

Da li ste se osjećali dobrodošli na univerzitetu i gradu u koji ste došli?

Osjećala sam se dobrodošla od prvog trenutka. Ako sam trebala bilo kakvu pomoć, oni su uvijek bili tu uz mene, od profesora do osoblja fakulteta i studentskog servisa. Što se tiče samog grada mislim da jesam dobrodošla ali osjećam da nisam ostvarila veliku konekciju sa njime. Mislim da će me moj put odvesti negdje drugdje.

Na koji način dobivate i da li dobivate podršku od profesora na univerzitetu i ostalih zaposlenika?

Profesori su uvijek tu da mi pomognu ako imam bilo kakav problem ili ako trebam savjet. Ostali zaposlenici su također dragi i ako im se obratim za bilo što uvijek su spremni pomoći.

U čemu najviše uživate živeći u gradu u kojem boravite?

Najviše uživam u tome što se grad nalazi na obali na kojoj mogu uživati u dugim šetnjama. Sviđa mi se to što nije tako veliki i sve mi je nekako nadohvat ruke.

Kakav savjet biste dali budućim studentima koji planiraju krenuti vašim stopama?

Jedini savjet koji bih mogla dati budućim studentima je da se odvaže krenuti svojim putem i da idu kroz svoj strah jer na kraju se sve isplati.