Monica Badanjak

Zašto si odabrala studirati u inozemstvu i zašto si odabrala upravo taj fakultet?

Otišla sam studirati van jer sam oduvijek htjela otići iz Hrvatske i ovo je bila savršena prilika za to. Prvo sam birala grad pa zatim fakultet. Htjela sam u Nottingham, a onda sam odabrala NTU jer sam čula da je fakultet odličan i nudi puno mogućnosti.

Kako si se osjećala pri dolasku u stranu zemlju i na odabrani fakultet?

Ispočetka me je malo bilo strah jer nisam znala kako sve funkcionira, gdje se što nalazi, kako ću se snaći itd. Ali brzo sam se navikla na sve, stvarno ništa nije tako teško kako se čini na prvu. Tijekom godine sam imala nekih težih trenutaka i trenutaka kad ti dom jako nedostaje i kad ti čini da više ne možeš, ali to je normalno i svi smo kroz to prošli. I na kraju je opet sve pet!

Koji moduli/ kolegiji/ predmeti su ti najzanimljiviji i zašto?

Meni je psihologija općenito najzanimljivija jer sam primarno za to bila zainteresirana. S kriminologije mi je najzanimljiviji predmet bio Explaining Criminal Behaviour jer je jako povezano s psihologijom.

Na koji način se tvoje studiranje u inozemstvu razlikuje od tvog prijašnjeg sustava školovanja?

Odmah nakon srednje škole otišla sam na faks tako da ne mogu previše uspoređivati fakultete u Hrvatskoj i Engleskoj. Ali po onome što sam čula od svojih prijatelja koji studiraju u Hrvatskoj, engleski fakulteti su bolji po tome što se više fokusiraju na praksu. Naravno, ima i teoretskog dijela, ali više nas potiču na primjenjivanje teorije i kritičko razmišljanje.

Što možeš reći o opremljenosti fakulteta i eventualnim dodatnim koristima ili sadržajima koje kao student imaš na raspolaganju?

Opremljenost fakulteta je stvarno odlična, ima doslovno sve. Neke stvari na koje mi ne bi ni zamislili u Hrvatskoj. Isto tako i što se tiče sadržaja, NTSU (Nottingham Trent Student Union) nudi puno toga, od raznih societyja do različitih programa svaki tjedan, a isto tako i partyja.

Da li misliš da si napredovala u osobnom i akademskom smislu od početka studija?

Definitivno sam napredovala, mislim da svi jesmo. Većina nas dođe sama, što znači da smo prisiljeni brzo odrasti i moramo se sami snaći. Mogu reći da sam postala puno samostalnija, a što se tiče akademskog razvoja, svakako puno naučiš od prve godine.

Da li si se osjećala dobrodošlo na fakultetu i gradu u koji si došla?

Na faksu se svi stvarno trude da se novi studenti osjećaju dobrodošlo. Zato ima puno programa organiziranih u prvom tjednu kako bi se studentima prve godine olakšalo i pomoglo da se uklope i upoznaju druge ljude.

Na koji način dobivaš i da li dobivaš podršku od profesora na fakultetu i ostalih zaposlenika?

Od profesora se može očekivati apsolutna podrška, ako bilo što trebamo možemo njih pitati za pomoć. Kroz prvu i drugu godinu sam jednom tjedno imala „tutorial“, manju grupu studenata (8-10) gdje smo sa svojim tutorom (mentorom) pričali o svačemu, o faksu općenito, o problemima s ispitima ili nekim drugim problemima. Može se dogovoriti i individualni sastanak ako hoćemo razgovarati privatno. Na faksu postoji i Student Services Center, gdje možeš pitati sve što trebaš ili ne znaš i oni će ti pomoći koliko god mogu.

U čemu najviše uživaš živeći u gradu u kojem boraviš?

Nottingham nudi stvarno puno toga. Ako se itko nečime bavi, u Nottinghamu ima toga sigurno. Od sportova, do plesa, pjevanja itd. Ja osobno volim otići na kakav koncert ili neku manju svirku. U puno barova/pubova se često organizira svirka, acoustic nights, sviraju lokalni bendovi ili je organiziran open mic night.

Kakav savjet bi dala budućim studentima koji planiraju krenuti tvojim stopama?

Znam da se sve to na početku čini strašno, pogotovo jer ništa ne znaš. Ali brzo se uklopiš i navikneš, i onda shvatiš da nije tako strašno. I shvatiš kako je stvarno super. Znam da je veliki korak otići od svoje obitelji i prijatelja, velika je to životna odluka, ali preporučila bih to svakome, tako da ustrajte i samo hrabro. Ja sam osobno jako zadovoljna i ne žalim uopće za tom odlukom.