Mihaela Kosec

Zašto si odabrala studirati u inozemstvu i zašto si odabrala upravo taj fakultet?

Odabrala sam studirati u inozemstvu prije početka 4. razreda jer su moji roditelji preselili u Njemačku, a ostanak u Hrvatskoj više nije imao smisla jer nisam imala zbog koga ostati. Prvobitan plan je bio da i ja odem u Njemačku kako bih studirala, ali pošto mi se jezik činio kao velika prepreka počela sam razmišljati o Engleskoj. Englesku sada vidim kao odskočnu dasku ka nezavisnosti od roditelja i boljem uspjehu u karijeri.
Što se tiče fakulteta, bilo mi je bitno da nije u nekom prevelikom gradu, a opet da nije ni u nekoj zabiti. Pošto sam imala prijateljicu kojoj je Nottingham bio prvi izbor, mislila sam da bi bilo lakše otići s nekim koga poznajem. Pri odabiru smjera meni je najvažnije bilo studirati ono što volim i čime se želim baviti ostatak svog života, a to u kojem gradu ili na kojem faksu ostvariti mi je bilo manje bitno. Pravu ljepotu grada i faksa spoznala sam tek kad sam došla ovdje.

Kako si se osjećala pri dolasku u stranu zemlju i na odabrani fakultet?

Prije samog dolaska svi su mi govorili da je Engleska užasno skupa i da ću tamo gladovati, da kiša pada cijelo vrijeme te da ću plakati za roditeljima prva tri mjeseca. Kad sam tek došla tu shvatila sam da su to samo puste priče. Naravno da postoje stvari na koje se treba prilagoditi, ali sam se u svakom trenutku mogla osloniti na svoje roditelje i prijatelje od doma i nazvati ih. S druge strane, u nekim si situacijama prepušten sam sebi, i banalne stvari kao što je odlazak u trgovinu ili dolazak do samog faksa se mogu činiti kao veliki problem, ali mislim da to svakome prestaje biti već nakon prvih tjedan dana. Priznajem, dogodilo mi se i da sam otišla na krivo predavanje, ali to je valjda normalno.

Koji moduli/ kolegiji/ predmeti su ti najzanimljiviji i zašto?

Ne bih voljela isticati niti jedan predmet zato što se trudim uživati u svakom. Upisala sam smjer koji me stvarno zanima i za koji ne osjećam kao da su mi učenje i predavanja muka, već nešto što želim.

Na koji način se tvoje studiranje u inozemstvu razlikuje od tvog prijašnjeg sustava školovanja?

Pošto nisam imala prilike studirati u Hrvatskoj ne znam ništa o opsegu gradiva, ali kroz priču s prijateljima iz Hrvatske, čini mi se da oni imaju ispite češće nego mi i više predavanja. Od nas se pak tu očekuje da sami čitamo dodatnu literaturu i proširujemo gradivo, što mi se posebno sviđa jer je tako zanimljivije, brže se pamti, a i možeš povezati ono što te zanima sa zadanom temom. Voljela bih istaknuti i to da su neki predmeti povezani s drugima, tako da se znanje s jednog predmeta iz tjedna u tjedan nadovezuje na drugi predmet. To je još jedna pozitivna stvar jer mi se kod mog prijašnjeg školovanja nije sviđao pristup gradivu gdje se od učenika očekuje samo puno štrebanja činjenica bez ikakve prilike primjenjivanja i povezivanja tog znanja. Također, stalno nas ohrabruju za sudjelovanje u izvanastavnim aktivnostima, kao što je voloniranje koje će ti pomoći pri stjecanju iskustva.

Što možeš reći o opremljenosti fakulteta i eventualnim dodatnim koristima ili sadržajima koje kao student imaš na raspolaganju?

Imamo ogromnu knjižnicu opremljenu računalima, a i većinu knjiga možemo pronaći preko internetske stranice i čitati preko laptopa. Meni je super to što je moj kampus smješten u samom centru, tako da kad imam pauzu mogu otići gdje god hoću; u knjižnicu, nešto pojesti, u shopping, vratiti se doma ako imam malo dužu pauzu, ili jednostavno sjesti na trg i chillati. Neke legende kažu da postoji i teretana blizu faksa, ali to nije baš moj đir.

Da li misliš da si napredovala u osobnom i akademskom smislu od početka studija?

Dolazak u novi grad me naučio samostalnosti i odgovornosti. Sad, kad sam već pri kraju prve godine, definitivno se osjećam samopouzdanije i slobodnije pričati sa strancima, i osjećaj je baš kao da sam kod kuće. U početku mi je jezik bio briga, ali kako su odmicala predavanja to sam ih više i bolje razumjela. I dalje se znaju dogoditi situacije da osoba ili priča prebrzo ili ima jako čudan naglasak, pa samo pitam da uspore/ponove što su rekli. Primjetila sam da mi se i pismeno izražavanje dosta popravilo, jer je razlika u pisanju mog prvog i zadnjeg eseja neusporediva!

Da li si se osjećala dobrodošlo na fakultetu i gradu u koji si došča?

Jesam, za nas s prve godine postoji welcome week, koji bude tjedan dana prije predavanja i služi da te upozna sa studentskim životom. Voljela bih napomenuti da u ovih 8 mjeseci koliko živim ovdje nisam doživjela neugodnosti onoliko koliko doživim doma u samo jednome danu. Ljudi ovdje su puno ljubazniji, pristupačniji i lakše prihvaćaju razlike, što je još jedan od mnogih razloga zašto sam došla ovdje.

Na koji način dobivaš i da li dobivaš podršku od profesora na fakultetu i ostalih zaposlenika?

Profesori nas uvijek ohrabruju da im pišemo mailove ili da ih pitamo poslije predavanja ako nešto nismo razumjeli, tako da stvarno susretljivi. Stalno se održavaju tzv. library workshops na koje se možeš bookirati i to su kao neka mini-predavanja od 15-ak osoba. Teme su tipa kako si planirati učenje, kako pronaći posao, kako se pišu izvještaji i slično. Global week je jedan tjedan u kojemu studenti predstave svoju državu suvenirima i tradicionalnom hranom koji budu izloženi u hodniku. Imamo i nešto što se zove ACE week, to je jedan tjedan u studenom kada nemamo predavanja ali se možemo prijaviti na neke izvannastavne aktivnosti koje najčešće uključuju neko putovanje ili gledanje nekog filma i kasniju diskusiju. Ima još puno događanja i izbornih seminara na koje se možeš prijaviti, ali gore navedeni su mi najviše ostali u sjećanju.

U čemu najviše uživaš živeći u gradu u kojem boraviš?

U osjećaju da sam daleko od doma 😀

Kakav savjet bi dala budućim studentima koji planiraju krenuti tvojim stopama?

Da budu odvažni i vjeruju u sebe!