Josipa Pavlek

Zašto si odabrala studirati u inozemstvu i zašto si odabrala upravo taj fakultet te kako si se osjećala pri dolasku u stranu zemlju i na odabrani fakultet?

Odlučiti studirati u Engleskoj za mene je bila najveća odluka u životu. Bila sam jako ushićena i sretna, ali naravno u istom trenutku uplašena zbog straha od nepoznatog. Kako se približavao datum odlaska ja sam bila sve nervoznija i nervoznija i po glavi mi je prolazilo tisuću stvari. Znala sam da sam spremna na to i da će mi studiranje u Engleskoj, nadajmo se, poboljšati šanse za bolji život, ali ipak za takav potez je potrebno puno hrabrosti i snage jer svi koji dolazite morate biti svjesni da uz odličnu priliku dolazi puno odricanja i borbe. Slušajući priče studenata koji studiraju i rade ovdje jako sam im se divila na tome da rade i studiraju u isto vrijeme.
Kad sam došla ovdje napokon sam vidjela kako je to voditi samostalan život i brinuti za sebe. U početku me je bilo me strah da neću moći naći posao jer nemam radnog iskustva u UK. Da budem iskrena, na početku treba vremena da se nađe pošten posao osim ako imate malo više sreće pa slučajno naletite, ali usporedivši ga s Lijepom Našom čak mi je i prvi posao bio plaćen više nego kod nas. Ako se trudite naći posao neće biti problema. Također postoji opcija za rad na faksu koji je odlično plaćen. Tako da opcija ima. Što se tiče faksa, ako redovno dolazite na predavanja i pokažete trud i predanost tome što radite neće biti problema. Tako da nije strašno kako se možda čini prije dolaska ovdje. Također ćete upoznati puno zanimljivih ljudi, od kojih će vam neki od njih postati dobri prijatelji.

Kakav savjet bi dala budućim studentima koji planiraju krenuti tvojim stopama?

Kao što sam rekla prije, postoje neka odricanja. Neće uvijek biti jednostavno naravno,ali svi koji su prošli nešto u životu znaju da nikad nije. Na kraju,to je samo život i uvijek poslije kiše dolazi sunce, ponekad čak i duga. Tako da budite sigurni u svoje ciljeve i nikad od toga ne odustajte. Sretno i puno uspjeha svima koji dolaze.