Ivana Jurišić

Zašto si odabrala studirati u inozemstvu i zašto si odabrala upravo taj fakultet?

Odmalena sam htjela doći u Englesku, živjeti, raditi i studirati. Dok nismo ušli u Europsku Uniju i do pojave Student Loans-a, taj san nije bio moguć unatoč odličnom uspjehu u gimnaziji. Odabrala sam University of Surrey nakon sto ga je Mirela spomenula kada smo raspravljali o tome koje fakultete da stavim među prvih 5. Moram priznati da do tad nisam nikada čula za University of Surrey, sve što sam znala o Surreyju jest da tamo živi jedan fiktivni čarobnjak sa svojom rodbinom. Nakon razgovora s Mirelom odlučila sam proguglati i ono sto sam našla i pročitala mi se jako svidjelo. Prvenstveno priroda, toliko zelenila oko kampusa i u samom gradu, a u blizini se nalazi i Surrey Hills – Area of Outstanding Natural Beauty. Nakon toga sam naravno gledala i sam fakultet, i sve sto sam čitala mi se iznimno dopalo. Ono najvažnije, imaju veliki postotak zaposlenih studenata nakon diplome. Surađuju s brojnim agencijama, imaju work fairs na samom kampusu gdje redovito dolaze razni poslodavci koji se predstavljaju nudeći internships, placements ili graduate jobs. Moram naglasiti kako je za bilo kakve znanstvene studije, biologija, nutricionizam, inženjerstvo itd. ovaj fakultet izvrstan jer je dosta okrenuto k njima, uvijek je opremljeno najnovijom tehnologijom za sve potrebe, provode brojna istraživanja i osvajaju nagrade najviše u tim područjima.

Kako si se osjećala pri dolasku u stranu zemlju i na odabrani fakultet?

Ono sto je meni predstavljalo najveći problem jest to sto ovdje nema nikoga od drugih studenata koji su došli zahvaljujući Mireli. Većina je u Birminghamu, Nottinghamu, ali na University of Surrey sam dolazila potpuno sama. Nisam htjela odustati jer je to doista bio fakultet koji sam htjela upisati i nadala sam se da ću s vremenom upoznati prave ljude. To se i dogodilo, upoznala sam prijatelje sa svih krajeva svijeta, jer je Surrey doista multikulturalno sveučilište puno tolerancije i na svakom koraku se mogu vidjeti informacije kako zatražiti pomoć ako bi ikada nekome zatrebalo.

Koji moduli/ kolegiji/ predmeti su ti najzanimljiviji i zašto?

Najviše mi se svidio drugi semestar gdje sam imala Childrens Literature i Open Creative Piece Module, mogućnost da sama napišem svoj rad uz mentorstvo profesora (dakle bez predavanja).

Što možeš reći o opremljenosti fakulteta i eventualnim dodatnim koristima ili sadržajima koje kao student imaš na raspolaganju, te da li dobivaš podršku od profesora na fakultetu i ostalih zaposlenika?

Od mojih profesora svaki od njih je uvijek na raspolaganju, dostupni mailom, odgovaraju čak i preko vikenda. Konzultacije nisu samo riječ koju koristiš da ideš vidjeti ispit dvaput godišnje, to su uvijek ugodni razgovori gdje njih, a pogotovo predsjednika odsjeka, doista zanima kako smo, kako nam je i kako smo se prilagodili. Razgovaramo o mom napretku i mojim radovima (kao MA student of English Literature nemam ispite već samo eseje) i uvijek nude savjete i pomoć oko radova. Postoji nešto što se zove formative feedback gdje se može prije predaje rada dati profesoru određeni dio da pogleda i ispravi, i tako je za svaki modul.

Da li si se osjećala dobrodošlo na fakultetu i gradu u koji si došla i u čemu najviše uživaš živeći u gradu u kojem boraviš?

Gradić u kojem živim zove se Guildford, koji je udaljen vlakom od Londona 45 minuta. Moram priznati da mi se jako sviđaju njihove željeznice, te da put vrijedi svake funte. Za vožnju vlakom postoje i popusti za one od 16-25, možda nije puno, ali svaki novac može puno značiti. Guildford je jedno od najsigurnijih mjesta za studiranje, doduše cijene najmova stana su više nego u ostatku Engleske (ipak smo pored Londona), jer je to mali gradić koji više ostavlja dojam predgrađa, mjesto gdje žive bogatiji Englezi koji rade u Londonu. O ljudima mogu reći sve samo pozitivno, doista su stereotipno ljubazni, rezervirani, ali uvijek spremni pomoći. Preporučila bih i život u domu. Ovdje cijene doma i renta sobe dođu na isto ili je vrlo mala razlika. Jedina mana mog iskustva ovdje jest to što ne živim u domu. Kao Master studentu to mi nije zagarantirano, i naći smještaj iz Hrvatske je bilo iznimno teško, pogotovo jer u Guildfordu nije bilo nikoga. Postoji agencija fakulteta, University of Surrey Lettings, koja pomaže pri pronalasku smještaja, no kao Master studentu i tu je malo kržljalo jer su prednost uvijek imali undergraduates. Kao Master student izdvojila bih to kao manu, jer nas tretiraju kao UK državljane i kako Master studenata ima manje dok sam tražila smještaj osjećala sam da nije bilo puno pomoći s njihove strane. No, sve se riješilo na kraju, smještaj s čak vlastitom kupaonicom je pronađen (na moju ruku jer agencije po gradu ne bih preporučila jer su preskupe) i nakon toga je uslijedio dolazak na fakultet. Dolazak do grada je vrlo jednostavan, a u samom gradu autobusi prometuju relativno često, postoje mjesta za izaći i u gradu i na samom kampusu. Knjižnica samog fakulteta je nesto predivno; ima 5 katova, opremljena kompjuterima, knjige su dostupne u bilo koje doba dana, police opremljene s literaturom, a postoji i online pristup. Otvorena je 24 sata dnevno 365 dana u godini (da, i na Bozic).

Kakav savjet bi dala budućim studentima koji planiraju krenuti tvojim stopama?

Što se tiče samoga fakulteta toplo bih preporučila Surrey, pogotovo za one koji će tek krenuti na studije, zato jer Surrey ima veliki izbor Societies kojima se možete pridružiti i sportova kojima se možete baviti, a jedna godina uz obaveze na fakultetu nije dovoljna za iskusiti sve 🙂 Imaju prekrasan Surrey Sports Park u kojem je i veliki bazen, i brojni tereni za sve te sportove (doduše nema rukometa hmm).