Fran Vukotić

Zašto si odabrao studirati u inozemstvu i zašto si odabrao upravo taj fakultet?

U Osijeku sam završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, smjer Dizajn unutrašnje arhitekture. Iako mi je strukovna škola sa gimnazijskim programom omogućila da već nakon četiri godine imam svoje zanimanje, ja sam ipak htio nešto više. Nažalost, u Hrvatskoj nije postojao fakultet koji nudi ono što ja tražim.
Preko obiteljskih prijatelja saznajem za University of South Wales i tada se kreće ”odmotavati”, u tom trenutku, suluda ideja o studiranju vani. Kroz narednih nekoliko tjedana web stranica tog fakulteta je bila obavezno štivo za cijelu obitelj. Kako sam bio zadovoljan apsolutno svime što sam vidio, nije bilo potrebe za daljnjom potragom.

Kako si se osjećao pri dolasku u stranu zemlju i na odabrani fakultet?

Dolazim iz relativno malog grada, u tri puta veći grad, 2000 kilometara daleko, preko mora i još k tome se sporazumijevam samo na engleskom. Nećemo se praviti da je pothvat bio jednostavan, ali pristupio sam tome oprezno, nisam očekivao čuda i kada mi je pomoć zatrebala, svi su bili vrlo pristojni i puni razumijevanja.

Koji moduli/ kolegiji/ predmeti su ti najzanimljiviji i zašto?

Svi moduli su mi podjednako zanimljivi, imam ih samo 4 od kojih su neki zahtjevniji od drugih, ali ništa neizvedivo. Kroz te je module mnogo toga pokriveno, a velika se važnost pridaje prezentiranju i pisanim zadacima (essays, reflective journals, itd). U protekle dvije godine nisam naišao na jedan projekt ili zadatak koji od nas tražio istu stvar, uvijek se nešto izbacuje i novo ubacuje.

Na koji način se tvoje studiranje u inozemstvu razlikuje od tvog prijašnjeg sustava školovanja?

Moje prijašnje i sadašnje školovanje je potpuno neusporedivo, kod nas tako nešto ne postoji. Neke privatne škole su blizu, međutim od ovakvog načina obrazovanja smo mi još kilometrima daleko, pardon, miljama.  🙂 Studenti ovdje imaju potpunu slobodu, vrlo se malo pitanja postavlja dokle god su rezultati zadovoljavajući. Ne sjedimo u klupama poslaganim u tri reda sa profesorovim stolom nasuprot, zapravo, profesor ni nema stol.

Što možeš reći o opremljenosti fakulteta i eventualnim dodatnim koristima ili sadržajima koje kao student imaš na raspolaganju, te da li dobivaš podršku od profesora na fakultetu i ostalih zaposlenika?

Interior design studio se nalazi u novoizgrađenom krilu USW kampusa u Cardiffu, jednom od četiri moguća. Isti je studentima tog smjera dostupan uvijek, 6 sati ujutro, 9 sati navečer, neradni dan – uvijek. Na raspolaganju je također i knjižnica, sa bezbroj računala (PC i Mac), te nekoliko prostorija za grupno učenje, za učenje uz računalo, za tiho učenje. Na faks idem biciklom koji po svom dolasku zaključam u natkrivenu garažu za bicikle. Istoj se, kao i većini ostale opreme i prostora, pristupa magnetnom karticom / student ID-om. Podrška profesora, voditelja smjera, pa tako i svih ostalih zaposlenika je sveprisutna. Nisam se susreo sa jednim neprimjerenim ili neprofesionalnim komentarom, nisam čuo jedno ”ne stignem”, ”ne mogu sada”, ”sutra ćemo”. Student je na prvom mjestu, njegovo kako fizičko, tako i mentalno zdravlje. Na kraju svakog semestra voditelj smjera organizira nešto što se zove ”Feedback Tutorial”, jedan-na-jedan sastanak gdje se profesor i student osvrću na proteklu godinu; dojmovi, čime smo zadovoljni, što mislimo da može bolje itd. Na stolu se nalazi papir sa dva prozora, prvog ispunjava profesor, drugog student. Međutim, na papir se zapisuju samo negativne kritike, pozitivne stvari ionako ne treba mijenjati.

Da li misliš da si napredovao u osobnom i akademskom smislu od početka studija?

Vidljiva je značajna razlika u nekoliko područja. Česte prezentacije su dio programa s razlogom, samopouzdanje koje trenutno imam za vrijeme prezentiranja pred grupom što poznatih, što nepoznatih ljudi, nije bilo prisutno prošle godine. Eseji od nekoliko tisuća riječi su lakši za napisati, pa i za pročitati.

Da li si se osjećao dobrodošlo na fakultetu i gradu u koji si došao i u čemu najviše uživaš živeći u gradu u kojem boraviš?

Prije početka akademske godine u rujnu 2016., odlučio sam posjetiti grad Cardiff, izviditi situaciju. Već tada, iako sam bio samo posjetitelj na kampusu, nisam otišao praznih ruku, već s brdom korisnih informacija i nekoliko stotina stranica brošura u kojima se nalazilo sve što bi moglo zatrebati jednom budućem studentu, pa čak i stavke poput : ”Kako mi pravimo čaj”. Od samog početka sve teče glatko uz minijaturne izuzetke, ali uz brojke koje su u igri, to je više nego zanemarivo. Bitno je samo napomenuti da za razliku od nekih naših ustanova koje za svako rješenje imaju problem, ovdje je sasvim suprotno, ovdje rade ljudi čiji je posao da tvoj studentski život bude što bezbrižniji. Lijepo je za promjenu biti na mjestu gdje stvari funkcioniraju i to ne samo što se tiče fakulteta. Puknuti šaht i oštećenja na asfaltu se saniraju isti tjedan kada i nastanu. Policija se bavi pravim problemima, a ne lovi pod sirenom bicikliste sa nepodmazanim lancem. Javni prijevoz je točan skoro kao onaj u Njemačkoj. Parkovi su predivni, često održavani, ne samo pred izbore. Trava stvarno je zelenija.

Kakav savjet bi dao budućim studentima koji planiraju krenuti tvojim stopama?

Krenite s pripremama na vrijeme, studiranje vani nije jednostavno, ali je više nego izvedivo. Nemojte sa sobom nositi sve od igle do lokomotive, ovdje također imaju trgovine, a neke je stvari jeftinije kupiti nego transportirati. Kako vrijeme ovdje prolazi brzo, sve ćete stvari vrlo brzo trebat transportirati natrag ili negdje dalje. Što ne znate, pitajte. Svi su vrlo ljubazni i vrlo će vam rado pomoći. Probajte naći studentski posao, dobro će vam doći za pokrpati režije, no nemojte pobrkati prioritete, tu ste zbog fakulteta, ne novaca.