Ema Lalović

Zašto si odabrala studirati u inozemstvu i zašto si odabrala upravo taj fakultet?

Još od početka srednje škole znala sam da želim studirati vani, i nije mi bilo toliko bitno gdje će to biti ni što, sve dok nije u Hrvatskoj. Mislim da je to ujedno i prvi razlog zašto sam otišla studirati u inozemstvo, jer nisam htjela ostati u Hrvatskoj. Studiram Events Management, smjer za koji nisam ni znala da postoji prije nego sam otvorila katalog UCB-a početkom 4. razreda srednje škole, ali u tom trenutku kad sam saznala za smjer bila sam sigurna da je to ono što želim studirati. So here I am.

Kako si se osjećala pri dolasku u stranu zemlju i na odabrani fakultet?

Sam početak života u Birminghamu bio je zanimljiv, uzbudljiv, ali jednako tako i stresan. U Birminghamu sam već bila jednom prije nego sam se doselila ovdje, tako da sam donekle znala što me očekuje, multikulturalan industrijski grad, no svejedno je prošlo par mjeseci prije nego sam se u potpunosti priviknula na multikulturalnost i različitost.

Koji moduli/ kolegiji/ predmeti su ti najzanimljiviji i zašto?

Na faksu mi je od samog početka bilo super. U mojoj grupi većina nas je došla iz drugih zemlja, i to je ono što nas spaja. Svima nam je u cilju da se dobro osjećamo u društvu jedni drugih tako da sam se uvijek osjećala dobrodošlo. Što se modula tiče, najzanimljiviji su bili Events Industry i Planning for Events jer smo se kroz njih upoznali sa samim osnovama i ujedno srži eventa, što mi je pomoglo da stvorim sliku o events industriji u koju sam zakoračila.

Na koji način se tvoje studiranje u inozemstvu razlikuje od tvog prijašnjeg sustava školovanja?

Studiranje u UK se uvelike razlikuje od srednjoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj. Najveća razlika je to što je sistem u potpunosti prilagođen studentima, nije preopterećen predmetima ni predavanjima nego ostavlja puno prostora za posao, druženje i izlaske.

Što možeš reći o opremljenosti fakulteta i eventualnim dodatnim koristima ili sadržajima koje kao student imaš na raspolaganju, te da li dobivaš podršku od profesora na fakultetu i ostalih zaposlenika?

Na faksu se uvijek može naći pomoć, počevši od zapošljavanja, preko savjetovanja do informatičara koji će ti pomoći spojiti se na Wi-fi. Osim toga, profesori su na prvom mjestu ljudi, a tek onda autoritet.

Da li misliš da si napredovala u osobnom i akademskom smislu od početka studija?

Otkako sam ovdje definitivno sam naučila i otkrila puno toga o sebi što mi je pomoglo da rastem u bolju, cjelovitiju osobu.

Da li si se osjećala dobrodošlo na fakultetu i gradu u koji si došla i u čemu najviše uživaš živeći u gradu u kojem boraviš?

Birmingham je više-manje jeftin i zato je super za studiranje. Osim toga, nije se teško zaposliti, city centar nije toliko velik pa se bilo gdje može doći pješke, a i dalje ima sve što je potrebno, pa čak i više od toga. Ono što ja najviše volim u Birminghamu su parkovi, gdje uglavnom odem razbistriti glavu i odmoriti od industrijalizacije i urbanizacije.

Kakav savjet bi dala budućim studentima koji planiraju krenuti tvojim stopama?

Svima koji krenu u avanturu zvanu ”studiram vani” dala bi jedan savjet, a to je da zgrabe ovu priliku i ne okreću se nazad. Nemoj čekati na prilike u životu, sam ih stvaraj. 🙂