Delovno dovoljenje in ‘NIN’ (UK)


Delovno dovoljenje

Da bi kot študent v UK lahko zakonito delali, potrebujete YELLOW CARD

Yellow card je delovno dovoljenje, ki omogoča slovenskih študentom, da zakonito opravljajo delo v Veliki Britaniji do 20 ur na teden med študijem, ter neomejeno med prazniki. Zelo pomembno je ob pravem času preveriti navodila za pridobitev delovnega dovoljenja, saj morate s seboj prinesti nekatere pomembne dokumente.

Obstajata dva načina za pridobitev Yellow Card:

  1. Lahko rezervirate termin online ali pa prijavo predate osebno. IIzdaja delovnega dovoljenja poteka v Croydonu. Dovoljenje dobite isti dan, vendar z opozorilom, da je potrebno čakati tudi 3 ure po dogovorjenem terminu.
    Croydon premium service centre: Lunar House 40, Wellesley Road, CR9 2BY

    Rezervacijo termina opravite tukaj (Poiskusite to naredimi takoj, ko boste imeli zbrane vse potrebne dokumente za prijavo, saj obstaja verjetnost, da boste dolgo čakali na prost termin!!)

    Glede na to, da to delate prvič, na povezavi za Log in izberete možnost Register in opravite registracijo, izpolnete iskane podatke, s kreditno kartico plačate prijavo, ki znaša £65 in rezervirate enega od ponujenih prostih terminov. Po opravljeni rezervaciji termina in plačila, dobite POTRDILO, ki ga sprintate in ga odnesete v Croydon kot potrdilo sestanka, ki ga zahtevajo na vhodu v Lunar House. Pred odhodom na sestanek, preverite ali imate vse potrebne dokumente!

  2. Če se odločite za pošiljanje po pošti, vedite, da se podatki za točno plačevanje izpolnjujejo v CR1 formularju. Ko bo vaša prijava sprejeta, bodo iz vašega računa avtomatično zaračunali £65. Pred pošiljanjem še enkrat preverite VSE DOKUMENTE, saj boste morali v primeru pomankljivosti, pošiljati še enkrat in tudi še enkrat plačati £65. Na pošti povprašajte po posebni kuverti za pošiljanje dokumentov. To vas bo stalo okoli 7 – 8 funtov, vendar je daleč najbolj varen način pošiljanja (Royal Mail Special Delivery Guaranteed – pošiljka prispe naslednji dan, lahko sledite statusu pošiljke in v primeru, da se pošiljka izgubi, dobite povračilo denarja).

    Pošljete na naslov:
    Home Office
    Croatian Applications
    PO Box 638
    Durham
    DH1 9LA

    Po nekaj tednih bi po pošti morali prejeti potrdilo, da je bila vaša prijava sprejeta.

    Če pošiljate po pošti, lahko celoten proces traja največ 6 mesecev. V povprečju delovno dovoljenje v roku dveh mesecev, z njim pa tudi nazaj vso dokumentacijo, ki ste jo priložili. Če želite poznati status vaše prijave, lahko pošljete povpraševanje s svojim imenom, datumom rojstva in številko prijave (to najdete na potrdilo, ki ste ga dobili po pošti) na CroatiaEnquiries@homeoffice.gsi.gov.uk.
    Odgovor dobite v roku 5 delovnih dni.

Dokumenti, ki jih potrebujete za pridobitev delovnega dovoljenja:

  • Veljavna kartica Evropskega zdravstvenega zavarovanja. Postopek za pridobitev EHIC lahko najdete tukaj
  • Bančni izpiski za obdobje 3. mesecev (pridobljeni iz strani banke, s pečatom in podpisom) kot dokaz lastnih prihodkov s katerimi potrjujete, da ne boste v breme državi, ali bančni izpiski osebe, ki potrjuje, da bo vaš sponzor / finančni podpornik med študijem v primeru, da sami tega ne zmorete (starši, člani družine). Pomembno je poudariti, da ni pomemben znesek na bančnem računu temveč vidni redni prihodki za obdobje treh mesecev (plača, pokojnina).
  • Podpisna izjava te osobe ki potrjuje, da vam bo v finančno podporo. To je izjava svobodnega tipa, natipkana v Wordu, sprintana i podpisana:

    To whom it may concern,
    My name is XY and I am willing to financially support my son XY during his study in the United Kingdom.
    Kind regards,
    XY

    K izjavi priložite kopijo osobne izkaznice/potnega lista te osobe, kot dokaz o identiteti.

  • Potrdilo, da ste vpisani na fakulteto in pričakovano trajanje študija. Za potrdilo lahko zaprosite v uradu fakultete. Vzemite na znanje, da boste na potrdilo verjetno morali čakato kak teden.
  • Sprintani in izpolniti CR1 formular ki ga lahko najdete tukaj
    Opomba: potrebno je navesti UK telefonsko številko in biti pazljiv pri izpolnjevanju podatkov za plačilo!
  • Potni list/osebna izkaznica
  • Dve fotografije, enake velikosti kot za potni list (ne lepiti na CR1 formular!)
  • Če pošiljate po pošti, natipkajte v Wordu, sprintajte in podpišite izjavo svobodnega tipa npr.
  • To whom it may concern,
    As user of European Health Insurance Card (EHIC) by this statement I confirm that my staying in United Kingdom is only temporary, during my study.
    Kind regards,
    XY

    Priložite jo k ostalim dokumentom. Če se greste prijaviti osebno v Croydon, boste tako izjavo podpisali tam.

NIN – National Insurance Number

National Insurance Number je pomembna stvar, če nameravate delati med študijem. Pri prijavi za delo, vas bo delodajalec prej vprašal po NIN – u kot po delovnem dovoljenju.

Da bi se prijavili za pridobitev NIN – a, morate poklicati na 0345 600 0643 in opraviti kratek razgovor, ki traja nekaj minut. Potrebno je pojasniti, zakaj potrebujete NIN (part-time job as a student) in jim posredovati svoje podatke (ime, nacionalnost, datum rojstva, naslov). Na podlagi vašega naslova vam bodo dodelili termin za sestanek v vam najbližji Jobcentre Plus pisarni. Dobili boste reference number, ki ga morate prinesti s seboj, ko pridete v Jobcentre.

Ko pridete na sestanek, morate s seboj imeti: potni list ali osebno izkaznico, reference number, rental agreement ali bank statements (nekaj, kar potrjuje vaš naslov v UK).
NIN dobite po pošti v roku 2 – 4 tednih po opravljenem sestanku.