Dragi roditelji


Život i studij u inozemstvu često je izazovano, ali i nagrađujuće iskustvo. Kao roditelj, prirodno je da ste uzbuđeni što će Vaše dijete imati priliku za ogroman akademski i osobni razvoj. Unatoč tome, razumijemo da istovremeno postoje brige i pitanja oko izazova koji su pred Vama.

U našoj organizaciji uvelike smo posvećeni sigurnosti i dobrobiti budućih internacionalnih studenata. Naše osoblje i partneri čine sve u njihovim mogućnostima kako bi podržali studente i pripremili ih kako bi čim lakše i bezbolnije uspjeli u njihovoj novoj životnoj i kulturnoj okolini. Ovo uzbudljivo putovanje počinje sa samom željom i odlukom o odlasku na studij u inozemstvo, a nastavlja se s prikupljanjem informacija, savjetovanjem, predajom obrasca za prijavu, te prolaskom kroz intervjue i sve potrebne testove.

Pozivamo Vas također da se priključite našoj Facebook grupi – Grupa za roditelje.
Ovdje s drugim roditeljima možete podijeliti svoja iskustva, korisne informacije, strahove, brige, ali i biti jedni drugima podrška dok pripremate svoju djecu za avanturu života! 🙂

Kulturološki šok

Mi prepoznajemo važnu ulogu koju ste imali u odluci Vašeg djeteta da započne akademsko multikulturalno putovanje. Želimo da nastavite podržavati Vaše dijete dok počinje učiti o novim kulturama i načinima života i svijetu odrastlih općenito. Studenti često otkriju da njihova nova okolina nije točno ono što su očekivali. Ponekad ispadne da je bolje, a ponekad i lošije od njihovih očekivanja.
Ovo se općenito naziva “kulturološkim šokom” i kao roditelj Vi ćete često biti savjetnik dok Vaše dijete nastoji prihvatiti novonastale promjene i adaptirati se u svoju novu okolinu. Studenti mogu biti više zbunjeni i emocionalno rastrešeni dok su u inozemstvu, pogotovo u samim početcima. Tako npr. danas možete primiti sretan telefonski poziv, a već sutradan vrlo tužan e-mail. Navikavanje na novi način života može biti teško i potrebno je neko vrijeme da bi se osjećali ugodno. Važno je da obitelj i prijatelji razumiju kako je ovaj proces nešto sasvim normalno i da bi trebali podržavati svoje student u ovom periodu.

Obrnuti kulturološki šok

Dolazak kući može biti jednako težak kao i odlazak. Primjetit ćete da se Vaše dijete promijenilo i razvilo kao osoba. Ovo posebice vrijedi za studente koji su u inozemstvu proveli godinu dana ili više. Bit će potrebno neko vrijeme da se ponovno adaptiraju i pojedinci se mogu osjećati frustrirano zato što su iskusili toliko puno, ali kod kuće je sve ostalo isto. Očekujte da Vaše dijete iskusi određenu dozu zbunjenosti i širok raspon emocija. Budite strpljivi i dajte im neko vrijeme da podijele priče i uspomene s njihovog životnog putovanja i sve će biti u redu vrlo brzo.

Znamo da Vas kao roditelja brine i financijski dio ove lijepe priče, pa Vas molimo da pogledate informacije vezane uz financijska pitanja

Također Vas molimo da imate na umu da će Vašem budućem studentu trebati Vaša financijska podrška u samom početku, trebat će im novac za put, smještaj i životne troškove minimalno prva 3 mjeseca dok se ne adaptiraju i počnu sami zarađivati za svoje životne potrebe. Najvažnije je da im date do znanja da ste uvijek tu za njih i da je cijeli ovaj poduhvat proizvod vašeg zajedničkog dogovora i odluke.