Proces prijave za diplomske studije (MA)


VAŽNI DATUMI

Mnogi diplomski studiji u prihvaćaju aplikacije tokom cijele godine. No, za neka sveučilišta postoje i službeni rokovi. Diplomski studiji uglavnom kreću u rujnu ili listopadu te bi stoga najbolje bilo prijaviti se nekih 8 mjeseci ranije.
Što ranija prijava je vrlo bitna jer neka sveučilišta automatski popunjavaju mjesta na smjerovima. Ali, ne treba paničariti, prihvaćaju se i zakašnjele prijave te uvijek postoji mogućnost pronalaska mjesta na željenom smjeru 🙂

PROCES PRIJAVE

Prijave se uglavnom vrše direktno na web portalima te svako sveučilište ima svoj pristupni formular i proces prijave. Ovdje se nalazi nekoliko početnih koraka prije same službene prijave na sveučilište:


 • Connector.

  1. korak

  Na našim tražilicama pronađite i odaberite željena sveučilišta i smjerove – MAX 3 SMJERA; Pošaljite odabrane smjerove u obliku direktnih linkova meni na mail!
  University College Birmingham
  Nottingham Trent University
  UniversityAdmission (ostala sveučilišta iz naše ponude)

 • Connector.

  2. korak

  Napišite motivacijsko pismoprimjeri motivacijskog pisma

 • Connector.

  3. korak

  Trebaju vam 2 pisma preporuke; zamolite svog profesora, trenera ili poslodavca da vam ih napišu – primjeri pisma preporuke

 • Connector.

  4. korak

  Ispunite neslužbeni formular i pošaljite ga nama na provjeru. Primjerak obrasca možete skinuti ovdje

 • Connector.

  5. korak

  S formularom nam pošaljite skenirane dokumente: završna diploma iz srednje škole (Matura), osobna iskaznica ili putovnica, diploma završenog preddiplomskog studija (Bachelor’s degree) ili ako ste na završnoj godini onda potvrdu s fakulteta koja pokazuje vaš status, te CV na engleskom jeziku! Također, diploma završenog preddiplomskog studija/potvrda s fakulteta moraju biti na engleskom jeziku!

 • Connector.

  6. korak

  Položite test iz engleskog jezika. Testovi se razlikuju po zahtjevnosti i po cijeni, te je zato bitno da skupa pronađemo test koji će najbolje odgovarati vašem izboru studija.

ŠKOLARINA

Što se tiče financiranja, diplomski studiji u Danskoj su, kao i preddiplomski, besplatni za hrvatske studente.

Od akademske godine 2016/2017 britanska vlada je omogućila pozajmice za troškove školarine i za diplomske studije. Studentski zajam za diplomske studije 2018/19 u Velikoj Britaniji se odobrava za maksimalni iznos od £10,609. Ukoliko cijena za Master program prelazi taj iznos razliku plaća student. Ovo se odnosi na sve znanstvene i istraživačke smjerove, svih disciplina. Dostupni su za full-time, part-time i distance learning programe. Bit će financirani novim sistemom – postgraduate loan scheme.

Uvjeti:

 • Student mora biti minimalno 3 godine državljanin zemlje članice EU

Maksimalni dozvoljeni iznos pozajmice je £10,609 ali student sam odlučuje koliko želi pozajmiti i za što će koristiti taj novac (školarina, životni troškovi). Zajam će biti isplaćen u tri rate tokom akademske godine, direktno na UK bankovni račun studenta. Prva isplata će biti nakon što fakultet potvrdi da student pohađa studij.

Kao i u slučaju pozajmica za preddiplomske studije, studenti će početi otplaćivati zajam tek nakon što budu zarađivali više od £21,000 godišnje. Ovaj prag vrijedi ako ostanu raditi u Velikoj Britaniji. U slučaju preseljenja prag se pomiče u odnosu na troškove života u toj zemlji. Otplata iznosi 6% od iznosa koji premašuje prag od £21,000 godišnje.

U slučaju da se zajam ne uspije otplatiti u periodu od 30 godina nakon dobivanja diplome, ostatak duga se briše i oslobođeni ste daljnjeg plaćanja.

U slučaju odustajanja od studija student vraća samo iznos koji mu je uplaćen do trenutka odustajanja. Otplata tog iznosa ide na isti način kao i za punu pozajmicu (6% od iznosa koji premašuje prag od £21,000 godišnje).

Studenti koji već imaju student loan za preddiplomske studije u Velikoj Britaniji također imaju pravo na i na ovaj loan. U tom slučaju iznos otplate će biti 15% (9% za preddiplomski i 6% za diplomski studij), od iznosa koji premašuje prag od £21,000.

Više informacija o postgraduate student loan-u možete pronaći ovdje.

Informacije o procesu prijave možete pronaći ovdje.

UK GOV official web: otvori.

Britanska klasifikacija BA diploma: otvori.

University College of Birmingham

Pretraži smjerove direktno na University College of Birmingham.

Pretraži…
NOTTINGHAM TRENT UNIVERSITY

Pretraži smjerove direktno na Nottingham Trent University.

Pretraži…
Ostala
sveučilišta

Pretraži po ključnoj riječi tj. području svog interesa, npr: art, psychology, management…

Pretraži…


Ovdje možeš pronaći dodatne i uvijek ažurirane podatke vezane uz prijavu na sveučilišta u Velikoj Britaniji. Napominjemo da NE preporučamo prijavu na portale ili programe ako se prije toga niste konzultirali sa svojim savjetnikom.


NAPOMENA: U prikazanim informacijama moguća su manja odstupanja, a pojedini fakulteti mogu uvesti i značajnije promjene za nadolazeću akademsku godinu. U vezi svih eventualnih promjena bit ćete na vrijeme obaviješteni.