Financije


Ne brinite puno oko financija!

Vječno pitanje i razlog brigama, ali ne i u ovom slučaju! Štoviše, ako se odlučite na ovaj korak, financijska situacija može biti lakša nego u Hrvatskoj. Otkud sad takva izjava kad je opće poznata činjenica da je studiranje u inozemstvu, primjerice u Velikoj Britaniji, skoro pa privilegija imućnijih obitelji ili pojedinaca?! Pa takve ‘činjenice’ često nisu utemeljene. Da, školarine u Velikoj Britaniji su vrlo visoke, međutim njihova vlada ima sistem koji provjereno funkcionira već godinama, čak i u doba globalne krize. Zahvaljujući tom sustavu preddiplomski studij si može priuštiti svatko. Za detaljnije informacije o plaćanju školarine u Velikoj Britaniji, ali i ostalim zemljama, pogledajte sljedeću tablicu. Navedeni su i okvirni troškovi života (BITNO: ova informacija varira ovisno o mjestu studiranja i stanovanja, te pokriva ono najosnovnije i informacija je podložna promjenama). Svakako pogledajte i dio sa korisnim poveznicama koje su koristili naši sadašnji studenti.

Napomena: ne odgovaramo za točnost navedenih podataka. Podaci su okvirni. Neka sveučilišta imaju navedene prosječne troškove na svojim stranicama, pa svakako i to provjerite.

Financiranje studija

Općenito, postoji 5 uobičajenih načina kako studenti financiraju svoj studij (ponekad ih je moguće i kombinirati):

 • Vlastita investicija (ušteđevina)
 • Pomoć roditelja
 • Posao uz studij
 • Uzimanje pozajmice
 • Dobivanje subvencije ili stipendije

Troškovi života mogu varirati, a ovise o pojedinoj zemlji, ali i samom studentu. U nastavku možete vidjeti kako okvirno izgleda prosječni mjesečni budžet za jednu osobu u nekoj od navedenih zemalja.


Školarina

Sveučilišta u Engleskoj mogu naplaćivati školarine u iznosu do £9,000 jer je vlada prenijela većinu tročkova studijskih programa sa države na studente 2012. godine. Uobičajena školarina u Engleskoj iznosi £6,000 – £9,000 za studente koji dolaze iz EU.

Sveučilišta u Walesu naplaćuju školarinu od £3,465 studentima koji dolaze iz EU. Naime, vlada Walesa studentima pruža nepovratnu subvenciju kao pomoć pri plaćanju školarine.

Dobra vijest je da možete dobiti pozajmicu za plaćanje školarine (tuition fee loan) koju ne morate nužno vratiti. Čitajte dalje kako biste dobili bolju sliku.

Subvencije i stipendije

Postoje različite subvencije i stipendije dostupne na sveučilištima u Velikoj Britaniji. Njihov iznos ovisi o samom sveučilištu. Uvijek provjerite na stranici sveučilišta koja vas interesiraju kakva financijska pomoć je dostupna.

Subvencija se isplaćuje studentima iz proračuna škole, sveučilišta, lokalne vlade, itd., a u svrhu da se studenta zadrži na “full-time” edukaciji.

Za stipendiju će studenati morati zadovoljiti određene zahtjeve, prije i nakon što dobiju stipendiju. Sveučilišta u UK nude različite akademske i sportske stipendije, te stipendije utemeljene na nekim drugim vrijednostima.

Pozajmica za plaćanje školarine (Tuition fee loan)

Moguće je dobiti pozajmicu koja pokriva troškove školarine za svaku godinu odabranog smjera. Uplaćuje se direktno tvom sveučilištu ili fakultetu. Ova svota može se činiti velikom, ali dobra vijest je da ju ne moraš početi otplaćivati dok god ne počneš zarađivati razumnu plaću.

Studenti počinju s otplaćivanjem njihove pozajmice tek kad počnu zarađivati više od £21,000 godišnje (za slučaj da rede u Velikoj Britaniji). Plaćaš 9% svog na iznos koji premašuje prag od £21,000 godišnje. Npr. tvoj smjer započinje s programom u rujnu 2015. godine i završiš ga u lipnju 2018. U rujnu 2018. zarađuješ £25,000. Ova svota je £4,000 preko praga od £21,000 i ti plaćaš 9% od £4,000 što je £360. To znači da do travnja 2019. otplaćuješ po £30 mjesečno. Ako kojim slučajem nisi uspio otplatiti pozajmicu kroz period od 30 godina nakon dobivanja diplome, ostatak duga ti se briše i ti si oslobođen daljnjeg vraćanja.

P.S. Svota određena za ovaj prag varira od zemlje do zemlje.

Diplomski studij

Za diplomske smjerove na svim sveučilištima u UK (vrijedi i za Škotska sveučilišta), studenti iz EU još uvijek plaćaju istu školarinu kao i “domaći” studenti. Očekujte da ćete platiti između £5,000 i £9,000 za jednu godinu studija za standardne “Master” programe. Imajte na umu da diplomski studij u UK traje svega 1 godinu u usporedbi s naše 2 godine.

Važno je napomenuti da, ako želite uzeti diplomski program iz medicine ili poslovanja, školarina može biti znatno viša, čak i do £15,000 godišnje.

Od akademske godine 2016/17 omogućene su pozajmice za plaćanje školarine i za diplomske studije. Više o uvjetima pročitajte ovdje.

Tržište rada

Obzirom da ne postoji jezična prepreka u Velikoj Britaniji, zaključujemo da nije teško naći posao ako ga želite. Tvoja vlastita inicijativa je ono što je najvažnije – podijeli svoj CV, raspitaj se, iskoristi poznanstva. Imaj na umu da će ti “University Career Centre” pomoći oko sastavljanja tvog CV-a i motivacijskog pisma. Također, ne zaboravi pogledati što se nudi u:

 • Centrima za zapošljavanje
 • Lokalnim novinama
 • Agencijama za zapošljavanje (Temp Agencies)

Kada pronađeš posao, minimalna satnica za studente stare 21 godinu i više je £6.08, a za one od 18 do 20 godina je £4.98. Najvjerovatnije nećeš morati plaćati porez, te ćeš dobiti povrat poreza (za detalje pogledaj stranice “HM Revenue and Customs”).

Troškovi života

Smatramo da je najjednostavnije da ti damo procjenu prosječnih troškova. Ova se svota razlikuje od grada do grada. U nastavku su navedeni troškovi za osobu koja troši racionalno, ali ne škrtari (prosječni mjesečni troškovi):

Smještaj
(Studentski dom/Privatno)
£400/£300
Hrana/Piće £120
Mobitel/Internet £15
Odjeća/Obuća £50
Slobodno vrijeme/Sportovi £20
Knjige/Potrepštine £10
Društveni život £50
Putovanja £30
Ukupno (+/- £150 ovisno o načinu života) £695

Iznos Školarine
£9.000,00 (Ovaj iznos u potpunosti pokriva Tuition Fee)
Vjerojatnost dobivanja subvencije / stipendije
50%
Satnica dok radite kao student/ica
Minimalno £7,25
Troškovi života
U prosjeku £695,00

Školarina

Studiranje u Danskoj besplatno je za studente iz EU. Za ostale cijena školarine za jednu godinu studija je €15,000.

Subvencije i stipendije

Ako si student iz EU i radiš 10-12 sati tjedno i tvoj program studiranja je full-time, možeš se prijaviti za SU subvenciju danske vlade. Subvencija je oko €700 mjesečno (plus tvoja plaća koju zaradiš).

Studenti van EU mogu se prijaviti za posebne stipendije, ali nemaju pravo na SU subvenciju danske vlade.

Pozajmice

Prema trenutnim propisima inozemni studenti (uključujući i studente iz EU) nemaju pravo na danske studentske pozajmice. Provjeri, možda je moguće dobiti pozajmicu u tvojoj matičnoj zemlji.

Tržište rada

Subvencije i pozajmice su teške za dobiti, stoga ne postoji drugi način nego pronaći posao uz studij ako je potrebno.

Pronalaženje posla neće biti lako, ali ako si aktivan/a i motiviran/a u traženju svakako je moguće. Svi poslovi su jako dobro plaćeni pa uzmi prvi posao koji ti se ponudi i nastavi odatle. Studentima je dozvoljeno raditi 15 sati tjedno za vrijeme studija. Tokom ljeta ne postoji ograničenje. Tipični studentski poslovi su plaćeni €15 – €17 po satu, a kao bonus ne moraš plaćati porez dok god ne zarađuješ do određene granice (svi studenti zarađuju manje od ove granice i nisu obvezni plaćati porez na plaću).

Troškovi života

Smatramo da je najjednostavnije da ti damo procjenu prosječnih troškova. Ova se svota razlikuje od grada do grada. U nastavku su navedeni troškovi za osobu koja troši racionalno, ali ne škrtari (prosječni mjesečni troškovi):

Smještaj €250 – €350
Hrana/Piće €200
Mobitel/Internet €15
Odjeća/Obuća €50
Slobodno vrijeme/Sportovi €15
Knjige/Potrepštine €15
Društveni život €75
Putovanja €50
Ukupno
(+/- €200 ovisno o načinu života)
€720

Školarina
Školarine ne postoje za studente iz EU
Vjerojatnost dobivanja subvencije / stipendije
Vidi u tekstu iznad
Satnica dok radite kao student/ica
€15 - €17
Troškovi života
U prosjeku €720

Školarina

U većini slučajeva školarina za nizozemske studente i studente EU je ista i iznosi €1906. Studenti van EU plaćaju školarine od €5,500.

Studenti diplomskih studija imaju istu školarinu od €1906 na akademskim sveučilištima. Sveučilišta primjenjene znanosti mogu naplaćivati i do €15,000 po godini

Subvencije i stipendije

Ne postoje stipendije za studente iz EU, ali subvencije su prilično velikodušne ako možete ispuniti kriterij za njihovo dobivanje.

Ako radite barem 56 sati mjesečno možete se prijaviti za STUFI (tzv. financijska pomoć) u nadležnosti nizozemske vlade. Proces prijave je dug i vremenski zahtjevan, ali ako dobijete pozitivan odgovor mogli biste primiti i do €500 mjesečno (ova svota ovisi o primanjima vaših roditelja). Minimalna subvencija je €266.23.

Pozajmice

Pozajmica za školarinu

Najvjerovatnije ćete morati plaćati školarinu prvu godinu, ali nakon toga možete uzeti pozajmicu za plaćanje školarine. Kamatna stopa je povoljna za studente i oviso o ekonoskim prilikama. Varirala je oko 2% unazad posljednjih nekoliko godina.
P.S. teško je dobiti pozajmicu za školarinu na prvoj godini, ali je svakako moguće za drugu godinu studija.

Studentski zajam

Kad radite barem 56 sati mjesečno imate pravo na dobivanje studentskog zajma.
Što je potrebno za dobivanje zajma?

 • Morate imati manje od 30 godina
 • “Citizen Service Number” (Burgerservicenummer)
 • Račun u banci
 • Potvrda kojom dokazujete da ste student u Nizozemskoj

Više informacija o studentskom zajmu možete pronaći ovdje.

Tržište rada

Ne možemo reći da je lako dobiti posao, ali gdje postoji volja postoji i način. Ako si aktivan/a i motiviran/a da pronađeš posao, dobit ćeš ga. Cjelokupno Nizozemsko društvo govori engleski jezik i pozdravlja vrijedne radnike. Najveća šansa da pronađete posao je da idete od vrata do vrata i ostavljate dobar dojam pred potencijalnim poslodavcima.

Još jedna mogućnost je da se obratite agencijama za zapošljavanje kojih ima mnogo u Nizozemskoj. Navest ćemo dvije:

Savjetujemo da razgovarate sa studentskim savjetnicima i ostalim studentima koji su živjeli u mjestu kamo idete kako biste dobili informacije o tome kako pronaći posao. Oni poznaju sustav i mogućnosti pa možete uštedjeti na vremenu i frustracijama.

Ovdje je primjer svote koju možeš imati ako radiš barem 32 sata tjedno (mjesečne svote za visoko školovanje):

Osnovna subvencija €266.23
Dodatna subvencija €244.6
Pozajmica €283.86
Pozajmica za školarinu €147.58
Plaća €208 (32 sata * €6.5 po satu u prosjeku)
Ukupno €1150.27 + dodatno od plaće

P.S. Studenti iz Bugarske i Rumunjske nemaju pravo raditi u Nizozemskoj barem do 2014. godine.

Troškovi života

Smatramo da je najjednostavnije da ti damo procjenu prosječnih troškova. Ova se svota razlikuje od grada do grada. U nastavku su navedeni troškovi za osobu koja troši racionalno, ali ne škrtari (prosječni mjesečni troškovi):

Smještaj
(Studentski dom/Privatno)
€350/€300
Hrana/Piće €150
Mobitel/Internet €15
Odjeća/Obuća €50
Slobodno vrijeme/Sportovi €15
Knjige/Potrepštine €15
Društveni život €75
Putovanja €50
Ukupno
(+/- €200 ovisno o načinu života)
€720

Školarina
€1906,00
Vjerojatnost dobivanja subvencije / stipendije
70%
Satnica dok radite kao student/ica
€6,50
Troškovi života
U prosjeku €720

Školarina

Obrazovanje za studente iz EU u Švedskoj je, kao i u Danskoj, besplatno. Istovremeno, za studente koji nisu iz EU, školarine počinju od €7,000.

Subvencije i stipendije

Ne postoje stipendije ili subvencije dostupne za studente iz EU pošto je školovanje besplatno. Postoji mogućnost prijave za stipendiju u tvojoj matičnoj zemlji. Nije ju lako dobiti, ali ako si izvrstan student, nije nemoguće. S druge strane, studenti koji nisu iz EU mogu se prijaviti za dobivanje stipendija u Švedskoj.

Pozajmice

Prema trenutnim propisima, studenti iz EU nemaju pravo na švedsku pozajmicu za školovanje. Provjeri, možda je moguće dobiti pozajmicu u tvojoj matičnoj zemlji.

Tržište rada

Subvencije i pozajmice su teške za dobiti, stoga ne postoji drugi način nego pronaći posao uz studij ako je potrebno.
Pronalaženje posla neće biti lako, ali ako si aktivan/a i motiviran/a u traženju svakako je moguće. Svi poslovi su jako dobro plaćeni pa uzmi prvi posao koji ti se ponudi i nastavi odatle. Tipični studentski poslovi su plaćeni €13 – €15 po satu. Ipak, imaj na umu da trebaš znati barem osnove švedskog jezika za dobivanje većine poslova.

Troškovi života

Smatramo da je najjednostavnije da ti damo procjenu prosječnih troškova. Ova se svota razlikuje od grada do grada. U nastavku su navedeni troškovi za osobu koja troši racionalno, ali ne škrtari (prosječni mjesečni troškovi):

Smještaj SEK 2,500
Hrana/Piće SEK 2,000
Mobitel/Internet SEK 2,5
Odjeća/Obuća SEK 500
Slobodno vrijeme/Sportovi SEK 150
Knjige/Potrepštine SEK 150
Društveni život SEK 500
Putovanja SEK 500
Ukupno (+/- €200 ovisno o načinu života) SEK 6,050 (€735)
Školarina
Školarine ne postoje za studente iz EU
Vjerojatnost dobivanja subvencije / stipendije
Ne postoji
Satnica dok radite kao student/ica
€13 - €15
Troškovi života
U prosjeku €735

Podaci su preuzeti sa stranica UniversityAdmission-a.

Više o financijama možete pronaći na: